Datorspelandet

2009-07-30 @ 21:23:30

Hur påverkar datorspelandet barnen i skolan?
Många föräldrar låter sitt/sina barn sitta ett (x) antal timmar vid datorn varje dag.

 

Men är det verkligen så bra?
Bra & bra, det är väl aldrig bra att sitta för mycket vid datorn.
Datorspelandet kan snabbt utveckla sig till beroende.

 

Kan man förhindra det?
Ja, det finns många saker man kan göra för att förhindra spelberoendet. T.ex. du och ditt/dina barn kan skapa regler. T.ex. ni sätter er ner tillsammans och kommer på små fiffiga regler. Det kan vara att (max.. sitta ca. 1timmer varje dag). Eller (Ni får sitta och spela på helger). Men ni måste låta barnen hjälpa till och bestämma reglerna.
Ett till tips är att ni kan sätta in husgöra. D.vs. att om dem gör något t.ex. går med sopor/städar eller diskar får sitta en viss tid vid datorn

 

Går det att förhindra datorspelandet helt?
Det går men det är inget att rekomendera. Varför? Jo, detta är min åsikt. Jag tycker barn skall kunna få ha tillgång till en dator. Att få ha liten egen fritid framför den. Det går att förhindra det helt. Men man måste också se från barnens synvinkel. Om dem redan suttit en viss tid vid datorn innan, och du vill få bort dom därifrån. Så är det inget att rekomendera att bara säga nej åt dom. Barnen kan hamna i deprition, kraftigt ökat humör eller liknande syndromer. Så mitt tips är: Begränsa bara spelandet till en viss tid per dag/vecka.

 

Påverkar detta barnens betyg i skolan?
Det beror på vad dom gör på datorn.
Nuförtiden finns det en hel del datorspel som är beroendeframkallande. Ett spel är t.ec. (World of Warcraft). Det är ett 3D baserat spel som lätt många barn och unga blir beroende av. Det är just sånna spel som kan försämra barnens betyg i skolan. Det kan bero på: att dem sitter mer vid datorn än vid läxor eller andra skoluppgifter.

 

Men finns det några fördelar?
Ja, dom flesta spelen som tillverkas nuförtiden är baserade på engelska. Så barnens engelska kan förbättras. Men det finns också en hel del spel som baseras på hela världens språk.

 

 

Finns det någon kurs barnen kan ta för att avvänja spelandet?
Ja, det finns några sånna kurser. Det enklaste sättet att ta reda på en sån kurs är att prata med skolan om barnets/barnens spelberoende. Och låta dem kontakta någon. Eller så kan du lätt söka på internet t.ex. (google). Men man skall aldrig tvinga barn att gå en sån kurs. Det lättaste är att du sätter dig ner med ditt barn eller dina barn och försöker hitta en lätt lösning. Tips finns på (del1).

 

Förutom spel, vad gör barnen på internet?
Nu är det så. Att dom som är beroende kanske inte bara sitter ock spelar spel. Det finns dem som sitter på internet. Men problemet med internet är att det finns så mycket saker.
Har du koll på vad dom gör på internet?
Det finns många communitys där barnen sitter och chattar med chatt kompisar eller andra. Men man kan aldrig vara säker på med vem man snackar med.
En enkelt sätt att ta reda på vad ditt eller dina barn gör på nätet är att t.ex. umgås med dem medans dem surfar på nätet.
Eller att prata med dem.

 

Vilka finns på internet?
Nuförtiden finns det många olika på internet.
Men det man ska passa sig för är pedofiler.
Det finns många på internet som utger sig för att vara någon annan. Skulle du eller ditt barn få reda på någon sån som t.ex. frågar massa konstiga saker på msn eller liknande chatt-program ta då genast kontakt med polisen.

 

MSN
Msn är ett chatt-program som nästa alla barn och unga andvänder. Men det finns också en hel del vuxna som andvänder det. Sorgligt nog finns det också IDIOTER. D.vs. sånna som vill förgripa sig på mindre.
Vanligaste frågorna man får från en sån person är:
- Hur gammal är du?
- Vad heter du?
- Visa dig i webben.
- Är det lungt om jag sitter utan tröja?
- Är du oskuld?
- Vad ska du göra i helgen?
- Ska vi träffas?

osv...
Detta togs upp i (Insider) på kanal 3 förra veckan.
På mindre än en timme hade flera pedofiler laggt till en tjej på MSN. Detta tycker jag att en förälder skall ta med sitt barn.

Internet och spelberonde; Mer information kommer på (del 3).
Del 3 kommer att innehålla information om olika ställen man kan kontakta om internet och spel.

Mer info kontakta mig på famous_pontii@hotmail.com

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback